افت صادرات موجب نزول شتاب رشد درآمد و تولید شیشه‏‏ ای‏‏ ها شد

عقبگرد متغیرهای مالی شیشه‏‏ سازان

دنیای اقتصاد-عباس بیات : در سال 1402، شرکت های شیشه ساز بورسی عملکرد بسیار خوبی را به ثبت رساندند. مجموع مقادیر تولید و فروش این صنعت طی سال گذشته به ترتیب افزایش 63 و 86درصدی را تجربه کرد. همچنین درآمد فروش شیشه سازان طی سال 1402 رشد 43درصدی داشت. متوسط حاشیه سود این صنعت نیز 31درصد به ثبت رسید که در نوع خود عملکرد خوبی محسوب می شود. با وجود این، طی سال جاری متغیرهای بنیادین این صنعت وضعیت چندان مناسبی را پشت سر نگذاشته اند. بر این اساس تناژ تولید و فروش شیشه سازها در سال جاری به ترتیب رشد 5درصدی و یک درصدی را تجربه کرده است که نسبت به متوسط رشد سالانه عملکرد ضعیفی برای این صنعت محسوب می شود. فروش شیشه سازان در سال جاری 3هزار و 141میلیارد تومان به ثبت رسیده که نسبت به پنج ماه نخست 1402 تنها 5درصد رشد داشته است.

سودآوری صنعت شیشه طی بهار سال جاری با نزول یک درصدی نسبت به بهار 1402 به 30درصد کاهش یافت. در سال 1402 صادرات شیشه سازان به اوج خود رسید و این موضوع عاملی بود تا وضعیت مالی این صنعت بهبود چشمگیری را تجربه کند. با وجود این، طی سال جاری با نزول صادرات، شیشه سازان نتوانستند عملکرد خوب سال گذشته خود را تکرار کنند و عمدتا با نزول شتاب رشد متغیرهای مالی همراه شدند.

ثبت رکورد تاریخی تولید

ارزیابی میزان تولیدات شرکت های شیشه ساز بورسی نشان می دهد که به طور متوسط طی 13سال گذشته، 17درصد به تولیدات این صنعت افزوده شده است. روند تولیدات همواره افزایشی بوده و در سال 1402 با ثبت تولید 910هزار تنی در این صنعت، افزایش 63درصدی تناژ تولید نسبت به سال ماقبل رقم خورده که در نوع خود بی نظیر است و رکوردی تاریخی برای این صنعت محسوب می شود. در بازه فصلی طی بهار امسال درمجموع 247هزار و 581تن انواع شیشه توسط شرکت های شیشه ساز بورسی تولید شده که این میزان تولید در مقایسه با بهار سال گذشته 9درصد رشد داشته است. در پنج ماه نخست امسال، میزان تولید شیشه سازان 389هزار تن بوده که این میزان تولید در قیاس با پنج ماه ابتدایی سال گذشته 5درصد بهبود یافته است.

با وجود این، در مقیاس ماهانه طی پنجمین ماه از سال جاری تولیدات شیشه سازان در مقایسه با مرداد سال قبل افت 3درصدی را تجربه کرده و به 66هزار تن کاهش یافته است. بنابراین به رغم عملکرد بسیار خوب این صنعت در رشد مقادیر تولید طی سال 1402، در مقیاس فصلی و ماهانه رشد کمی در تناژ تولید این صنعت رقم خورده است. از میان هفت شرکت فعال شیشه ساز بورسی، «کگاز» در سال جاری عملکرد بسیار خوبی را به ثبت رسانده است. شرکت مذکور با ثبت مجموع تولید نزدیک به 185 هزار تن انواع شیشه برترین عملکرد را در سال جاری در مقایسه با هم گروهی های خود به ثبت رسانده است.

به جهت ارزیابی بهتر عملکرد مالی شرکت های شیشه ساز، در کنار بررسی روند تولیدات بهتر است روند مقادیر فروش نیز بررسی شود. در بازه سالانه به طور متوسط طی 13سال گذشته 17درصد به تناژ فروش این صنعت افزوده شده است. روند مقدار فروش این صنعت همواره افزایشی بوده و در سال 1402 به اوج خود رسیده است. طی سال گذشته درمجموع شرکت های شیشه ساز بورسی 906هزار تن انواع شیشه را به فروش رسانده اند که با این اوصاف فروش شیشه سازان بیش از 86درصد نسبت به سال 1401 جهش یافته است. در مقیاس فصلی طی بهار امسال، همان طور که اوضاع تولیدات شیشه سازان رکودی بود، تناژ فروش این صنعت نیز با آهنگ ملایمی کاهش یافت.

مجموع مقدار فروش در این صنعت طی بهار امسال 224هزار و 393تن بوده که در قیاس با بهار 1402 به میزان 2درصد کاهش یافته است. در پنج ماه نخست امسال و طی مردادماه تناژ فروش شیشه سازان به طور متوسط یک درصد نسبت به مدت مشابه افزایش یافته است. بنابراین می توان اذعان کرد که به رغم عملکرد بی نظیر این صنعت در سال گذشته، طی سال جاری متغیرهای تولید و فروش رشد چندانی را تجربه نکرده اند. طی پنج ماه نخست امسال «کگاز» با ثبت مقدار فروش 201هزار تن و رشد 33درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل، برترین عملکرد را در میان شیشه سازان به لحاظ رشد مقادیر فروش داشته است.

صادرات؛ راه نجات شیشه سازان

از آنجا که نرخ فروش محصولات شیشه سازان از طریق قیمت گذاری دستوری تعیین می شود، همواره ریسک فزونی هزینه بر درآمد در این صنعت برقرار است. با این حال، نقطه عطف شیشه سازان، صادرات است که می تواند ریسک قیمت گذاری دستوری در این صنعت را به طور چشمگیری کاهش دهد. ارزیابی نرخ فروش محصول اصلی این صنعت در سال جاری نشان می دهد که به طور متوسط 22درصد به نرخ فروش محصول اصلی شیشه سازان در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته افزوده شده است. در این بین «کساپا» با ثبت رشد 49درصدی نرخ فروش محصول اصلی خود یعنی شیشه ایمنی تیبا، موفق شده است برترین عملکرد را به لحاظ رشد نرخ فروش در این مقیاس به ثبت رساند. در پنجمین ماه از سال جاری، به طور میانگین 6درصد به نرخ فروش محصول اصلی شرکت های شیشه ساز بورسی نسبت به متوسط سال جاری افزوده شده است. بیشترین رشد نرخ فروش در این مقیاس نیز به شرکت «کساپا» تعلق دارد. این شرکت طی مردادماه توانسته است شیشه ایمنی تیبا را 15درصد نسبت به متوسط 1403 بیشتر به فروش رساند.

مقایسه نقطه به نقطه نرخ فروش محصول اصلی شیشه سازان نشان می دهد که به طور متوسط 10درصد طی مردادماه به نرخ فروش این صنعت در مقایسه با مرداد 1402 افزوده شده است. در این مقیاس نیز شرکت «کساپا» با جهش 26درصدی محصول اصلی خود بهترین عملکرد را از خود به نمایش گذاشته است.

جهش درآمدی «کگاز»

پس از ارزیابی وضعیت تولیدکنندگان شیشه بورسی به لحاظ رشد تناژ تولید، فروش و نرخ، حال نوبت به ارزیابی درآمد این صنعت رسیده است. در مقیاس سالانه طی 13سال گذشته به طور متوسط هر سال 38درصد به فروش شیشه سازان افزوده شده است. روند فروش این صنعت همواره افزایشی بوده و در سال 1402 با ثبت درآمد 7هزار و 552میلیارد تومانی، جهش 43درصدی نسبت به سال ماقبل در آن رقم خورده است. میزان افزایش سال گذشته این صنعت در قیاس با متوسط سالانه 5درصد بهبود نشان می دهد. با وجود این، در مقیاس فصلی و ماهانه نیز همان طور که در مقدار تولید و فروش، شیشه سازان عملکرد نامطلوبی داشته اند، رشد خاصی نیز در فروش این صنعت رقم نخورده است.

طی بهار امسال، مجموع فروش شیشه سازان یک هزار و 831میلیارد تومان به ثبت رسیده که این میزان فروش در قیاس با بهار 1402 تنها 9درصد رشد داشته است. تجمیع پنج ماهه فروش این صنعت نیز طی سال جاری با 5درصد افزایش نسبت به مدت مشابه سال گذشته به 3هزار و 141میلیارد تومان رسیده است. همان طور که «کگاز» عملکرد بسیار خوبی در رشد مقادیر تولید و فروش داشته، در بحث درآمدی نیز سردمدار رشد درآمدی بوده است. شرکت مذکور در پنج ماه نخست امسال موفق به جهش 60درصدی درآمد خود نسبت به مدت مشابه شده است.

کاهش نسبی در متغیرهای سودآوری

در میان هفت شرکت تولیدکننده شیشه بورسی ایران، دو شرکت «کرازی» و «کپشیر» عملکرد بسیار خوبی در بهبود متغیرهای سودآوری داشته اند. حاشیه سودهای ناخالص، عملیاتی و خالص شرکت «کرازی» طی سال 1402 به ترتیب 49، 45 و 46درصد به ثبت رسیده است. همچنین در بازه فصلی این شرکت طی بهار امسال با ثبت حاشیه سود ناخالص 46درصدی، حاشیه سود عملیاتی 35درصدی و حاشیه سود خالص 40درصدی عملکرد بسیار خوبی نسبت به شرکت های هم گروه خود داشته است. شرکت «کپشیر» نیز با ثبت متوسط حاشیه سود 39درصدی طی سال 1402 و همین طور میانگین حاشیه سود 47درصدی طی بهار امسال بهترین شرکت به لحاظ رشد متغیر سودآوری نسبت به دیگر شیشه سازان بورسی بوده است.

نظرات

captcha